Betöltés folyamatban...
2013. szeptember 21., szombat

Miért választottam a Bowen technikát?


Mert sokkal előnyösebb és talán hatásosabb, mint a többi hasonló módszer:
  • nem fájdalmas, és a páciens részéről nem igényel különösebb erőfeszítést
  • a belső orvos végzi az öngyógyítást (a terapeuta csak egy facilitátor szerepet tölt be)
  • ez üzenetküldés az agynak, nem masszázs
  • meditatív, feltöltő hatású
  • meglepően kevés az ellenjavallat
  • nincsenek korhatárok

Masszázs


Több mint 10 éve, még egyetemista koromban, amikor a spirituális irányzatokkal kezdtem ismerkedni, kezem ügyébe akadt néhány akupresszúráról és shiatsuról szóló könyv. Csak az elméleti részüket olvasgattam át, és félretettem az egész témát.

Saját fejem után, kedvtelésből néha masszíroztam ismerősöket, de az inkább csak egy összevisszaság volt, mégis kedvelték az emberek.

Kb. 2 éve fontolgattam magamban, hogy komolyabban kellene foglalkozzam a masszázzsal. 2012 őszén aztán el is kezdtem egy hivatalos klasszikus masszázskurzust, mely teljes felszíni masszázsból állt: nyugtató-, nyirok-, cellulitisz- és talpmasszázsból.

A vizsga után tudtam, hogy tovább kell lépnem, és mivel az energetikai részek jobban vonzottak, ezért a shiatsuban gondolkodtam még, melyet esetleg talpmasszázzsal kombinálhatnék. DE időközben sikerült beiratkoznom egy Bowen technikát oktató kurzusra, így a shiatsu elmaradt.

Ezt a választást nagyban befolyásolta, hogy tudtam, nagybátyámon – akinek komoly hátgerincproblémái vannak – is sokat segített a Bowen technika alkalmazása.
Bowen technika (Bowtech)


A tanfolyam első két napján, gyakorlás után saját bőrömön és szervezetemen tapasztaltam a technika hatását. Kellemes, meditatív állapotokat idézett elő bennem, az ujjbegyeim elkezdtek bizseregni. Amikor elmondták, hogy a paraszimpatikus idegrendszerre hat, minden kételyem szertefoszlott, hisz tudtam, éreztem. Csak ez válthat ki ismerős, meditatív állapotokat!

Kicsit furcsa volt a szünetek tartása a mozdulatok között és az, hogy nem erőből kell végezni a mozdulatokat. Nem ropog semmi, nem is csattog, nincsenek ütögetések, sem gyúrás, csak 1-1 lazább mozdulat. És mégis van hatása.

Gyakran elhangzott az a kijelentés, hogy "ez nem masszázs, hanem üzenetküldés". A terapeuta csak egy impulzust, egy üzenetet küld a páciens agyának, amit majd a páciens maga dolgoz fel, a saját ritmusában, testi-lelki épségének megfelelően.

Kevés a beavatkozás, a változtatásokat a páciens "belső orvosa" intézi. Így hát egy nem invazív módszerről van szó. A terapeuta nem erőltet rá semmit a páciensre. Mivel a szervezet teljes mértékben természetes úton próbálja meg helyrerázni magát, a módszer nem jelent veszélyt a páciensre nézve.

A második tanfolyam egyik napján elkapott egy epekrízis (migrén, ásítás, könnyezés...). Ez nálam általában eltart 3 órát. A tanár lefektetett az asztalra, elvégezte a megfelelő mozdulatokat és kb. fél órára rá már csak egy enyhe nyomást éreztem a fejemben. Ez pedig meggyőzött arról, hogy biza nem csak energetikai szinten hat, hanem fizikai szinten is rendkívül hatásos.

Ekkor végképp lemondtam arról, hogy valaha talpmasszázzsal vagy egyéb jellegű testi manipulációkkal foglalkozzam.

Egyelőre ez a sztorim a Bowtech-kel, nemsokára indul a harmadik tanfolyam.

 
TOP