Betöltés folyamatban...
2015. január 9., péntek

2 vitamindús ital télire


Ezeket igyad, és egészséges maradszsavanyú káposztalé
A téli hónapokban jelentősen kevesebb friss, helyi zöldséghez és gyümölcshöz jutunk hozzá, mint nyáron. Így a szervezetünkbe bevitt vitamin és ásványi anyag mennyisége csökken, aminek következtében az immunrendszerünk gyengül, tehát hajlamosabbak vagyunk a megfázásra.

A táplálékkiegészítők segítik e hiányok pótlását, de ajánlanék valamivel természetesebb és olcsóbb megoldást. Olyas valamit, amit akár a piacon vagy az üzletekben is megvásárolhatsz elérhető áron.

Ezek pedig italok. Savanyúúúak, ám roppant egészségesek.
A C-vitamin csak egyike azoknak, amelyekben ezen italok dúskálnak!


Savanyú káposztalé


A középkorban a tengerészek körében a skorbut gyakori betegség volt, számos áldozatot követelt. Az angolok a hétéves háborúban 1500 tengerészt veszítettek el, míg a skorbut áldozatainak száma elérte akár a százezret is. Ezt pedig a C-vitamin hiánya, és a helytelen táplálkozás okozta.

Cook kapitány - káposztalé
Az újkor híres felfedezője, Cook kapitány, tisztában volt a skorbut velejáróival és mindent megtett annak érdekében, hogy megőrizze legénysége épségét. Az étkezésbe a rendszeres savanyúkáposzta és a friss gyümölcslevek fogyasztását iktatta be. Így sikerült megelőznie a skorbut kialakulását.

A káposztalevet fogyaszd bátran, mégha büdöskés a szaga, hidd el, megéri. Naponta 1 pohárral megihatsz. Az emésztést is segíti.

Bővelkedik C, A, E vitaminokban, kálciumban, magnéziumban, vasban, foszforban, cinkben.Korpacibere


korpacibereA korpacibere főleg a román konyhában terjedt el, ezzel savanyítják a csorbákat (románul borş). Az íze és szaga enyhébb a káposzta levénél. Ebből lehet akár 2 pohárral fogyasztani naponta, kis vízzel pedig hígítani is lehet.

Ez nem csak C-vitaminban gazdag, hanem a B és D vitaminok mellett több ásványi anyagot is tartalmaz, kálciumot, magnéziumot, foszfort, valamint enzimeket.

Erősíti az immunrendszert, méregtelenítő hatású, helyreállítja a vércukorszintet és másnaposságra is ajánlják.

Itt egy házi recept.


Irány a piac!
Egészségedre!


 
TOP