Betöltés folyamatban...
2015. szeptember 13., vasárnap

Őszi padlizsános lecsófőzelék

Hallottál-e már a zöldségkosárról?


ujratalpon.ro - hagyma sütése és párolása wokbanÉn kimondottam kedvelem az olyan közösségeket, melyek az együttműködésre épülnek és a fenntarthatóságot szolgálják. Ilyen például a Cutia Taranului kezdeményezés is, mely leginkább Kolozsvár és Bukarest környékén működik. A weboldalra termelők iratkozhatnak fel, a rendelők pedig felvehetik velük a kapcsolatot. Egy meghatározott összeg ellenében 1 hétre való kosarat szállítanak ki.

Ez egy nyerő helyzet úgy az eladónak, mint a vásárlónak. A termelő nem kell az értékesítéssel foglalkozzon (piacoljon), a vásárlónak pedig megtakarítja az idejét, mivel házhoz jön a kosár.

Szerintem ez sokkal kényelmesebb, mint többször a piacra vagy egy sarki üzletbe beugrani és darabonként megvásárolni a hasonló termékeket.

Ugyanakkor arra is késztet a kiadós kosár, hogy 1 héten belül elfogyaszd a tartalmát! E miatt is kezdtem el a tavaly főzni: káposztából, paradicsomból, paprikából, padlizsánból, krumpliból, tökből, cukkiniből, hagymából, zöldpaszulyból, meg azokból, amiket épp hoztak.

Most vasárnap pedig elhatároztam, hogy készítek egy padlizsános (vinetés), krumplis lecsót, melynek a végeredménye inkább egy főzelékhez hasonlított, mintsem lecsóhoz.
Ez egy Fradis kaja: "Mindent bele!"


padlizsán szeletelése

ujratalpon.ro - az őszi padlizsános lecsófőzelék


A sütés-főzés folyamata

Én kimondottan vajat használok sütéshez olaj helyett. Szerintem sokkal finomabb ízt ad az ételnek és tudtommal egészségesebb is.
Wokban pároltam a felaprózott hagymát és felszeletelt padlizsánt, miközben megfőztem 3-4 felaprózott krumplit egy másik lábosban. Leöntöttem a krumpliról a vizet, majd beleborítottam a wokba. Ehhez jött még a 4 cikk zúzott fokhagyma, 3 nagyobb paradicsom, és 1 paprika.

A fűszerezésre is odafigyeltem: kurkuma port hintettem rá, szárított oreganót adtam hozzá, sót, kevés gyömbérport, erdélyi fűszerkeveréket, zellerlevelet és egy kis chilli paprikát a pikantériához.


ujratalpon.ro - az őszi padlizsános lecsófőzelék tálalva


A végeredmény egy könnyedebb, hús mentes étel, amihez még kenyeret sem kell fogyasztani!


És köszi, finom volt :-)
Próbáld ki Te is! 
TOP