Betöltés folyamatban...
2015. november 7., szombat

Interjú Tanca AlizzalA hírlevél olvasóknak már megígértem, hogy egy interjút készítek az egyik kedves Bowen terápia alkalmazóval, mégpedig Tanca Alizzal.

Alizzal az októberi Bowtech továbbképzésen beszélgettem el és ahogy magyarázott, amilyen lelkesen számolt be tapasztalatairól, elképzeléseiről, egyből megfogalmazódott bennem egy interjú készítése vele. Ebbe bele is ment, igyekeztem minél többmindenről kifaggatni, úgy a magánéletéről, mint a Bowen terápiás tapasztalatairól.

Kövesd végig a sorokat figyelemmel, megéri!


ujratalpon.ro - Tanca AlizHol hallottál először a Bowen terápiáról? Hogy kerültél kapcsolatba vele? Mi fogott meg a Bowen terápiában?

A mindennapi munkámban nagyon sok emberrel kerülök kapcsolatba és ugyebár, amikor a nők összekerülnek, mindenről beszélnek.

Egyik ilyen beszélgetés alkalmával bevallottam egy illetőnek, hogy én régóta küszködök vállfájással és akkor a vendég elkezdett beszélni.. és kezdte dícsérni ezt a Bowen terápiát. Érdekesnek tűnt, mivel én azért a vállfájásért már mindent kipróbáltam (masszírozást, bioenergiát, reflexoterápiát, fizioterápiát). Mindegyik jót tett, de rövid ideig, sajnos a fájdalom visszajött. Akkor eldöntöttem, hogy ezt is kipróbálom, ez volt az utolsó reményem.

Megadta a terapeuta telefonszámát, akinél be is jelentkeztem, elmentem, legalább 3 órát tartott a beszélgetés és a kezelés, mivel egy alapos kórlapot állított össze többmindenről beszélve.

Röviden elmagyarázta azt, hogy a Bowen terápia hogyan működik, mindent meghallgattam, érdekesnek tűnt és egyben logikus dolgok is voltak, ha ismered az emberi szervezet működését. Többmindent kérdezett, de nekem a vállfájásom volt a legfájdalmasabb és a legfontosabb problémám. A beszélgetés után bemutatta a rendelőt és megtörtént az első kezelés, 1 órás volt. Hát az első alkalomról azt tudom mondani, hogy nagyon relaxálva éreztem magam és a következő napokban is nagyon jól aludtam éjszaka, pozitívabbnak éreztem magam és napközben energetikailag is jobban fel voltam töltve.

A reflexoterápiához hasonlítanám, de a Bowen terápia az egész testen történik, nem csak a talpakon. Bizonyos jól meghatározott pontokat aktivál és serkenti a szervezet öngyógyító képességét.Mivel foglalkozol főállásban és mióta?

Főállásban fodrásznő vagyok 23 éve, feleség 20 éve, anyuka 17 és 13 éve és próbálok barát is lenni velük (férjjel, gyerekekkel).

A fodrászatot 16 éves koromban szerettem meg, amikor kipróbáltam anyukámon a dauert. Anyukám barátnője hazahozta a hozzávalókat és megtanított arra, hogyan kell dauerolni. Nagyon sikeres volt, meg is nyírtam és nagy dícséretet kaptam. Azóta nem volt nyugtom, minél hamarabb el akartam végezni egy kurzust, hogy többmindent elsajátítsak. El is végeztem egy fodrász tanfolyamot a nyári vakációban, így mire kezdődött a 11.-ik osztály már fodrásznő voltam.

A középiskola elvégzése után 5 évet dolgoztam egy szalonban, majd saját fodrász-szalont nyitottam és ezt 17 éve vezetem.


ujratalpon.ro - Tanca Aliz családja


Miért döntöttél úgy, hogy Bowen terapeuta (is) leszel?

Mikor eldöntöttem, hogy a Bowen terápiát kipróbálom, kitartottam mellette, minden héten mentem és egyre jobban és jobban éreztem magam. Elkezdtem gondolkozni azon, mi lenne ha megtanulnám ezt a technikát, hisz tudnék segíteni a gyerekeimen, hogy ne kelljen fussak az orvoshoz, mikor betegek és a férjem hátfájásán és fejfájásán is enyhíthetek, ami egyre gyakrabban előjött az utóbbi években.

El is végeztem a kurzusokat, még most is folytatom, mert kb. 1 év alatt lehet megszerezni az első oklevelet. Már az első két modul után az oktatók nagyon biztattak, hogy fogjunk neki dolgozni a családon, hogy győződjünk meg a saját kezünk munkájáról és a Bowen terápia működéséről.Te személyesen milyen eredményeket értél el a Bowen terápiával? Milyen problémákat tudtál megoldani?

Az egyik legfontosabb eset az apukámé volt, aki felmászott egy székre, leesett, és mindamellett, hogy fenékre esett a hátát fájtatta, a vállát és betörte a fejét is. Teljesen összezavarodott, nem volt magán kívül, de sokmindenre nem reagált és ott ült ahova tetted, csakis azt tette, amit mondtál neki, mint egy robot...

Elkezdtem dolgozni rajta, nem is értette ő nagyon, hogy mit is csinálok, ő csak annyit mondogatott, hogy nekem kell segítsen a gyakorlásban... tehát nem hitt a terápiában. 3 alkalom után anyukám azt mondta "Mit tettél vele, mintha kicserélték volna?!"

Folytattuk ugyanígy, mondhatni mechanikusan, addig, ameddig egyszer mégis megkérdezte, hogy prosztata problémán ezzel a Bowen terápiával tudok-e segíteni? Elmondta, hogy ő éjszaka minden órában felkel azért, hogy a WC-re menjen és nappal is elég gyakran jár. Az orvos 3 gyógyszert írt fel rá és 3x meg is akarta operálni, de apukám aláírta, hogy nem akarja. Nekifogtam ezen is dolgozni és rövid időn belül már csak egyszer, maximum kétszer kell menjen a WC-re, lemondott a gyógyszerek egy részéről, mert az orvos is úgy látta, hogy nincs már rájuk szükség, ha ilyen jól érzi magát. A prosztata analízis is jó.

Egyéb esetek is voltak, melyekre jó hatással volt a Bowen terápia: vállfájás, hátfájás, gyermekek hülésekkel, terhesség, stressz...


Milyen visszajelzéseket kaptál az eddigi páciensektől?

Egy másik érdekes eset az unokatestvérem volt, akin gyakoroltam.
Elmondta, hogy a máj analízisei nem jók, policisztás petefészek betegsége van, de szeretne gyereket. Elkezdtük a Bowen terápiát. Az első hónapban megjött a menzesze nagyon nagy fájdalmakkal és a második hónapban már nem jött meg... a terhességteszt pozitív volt.

Tovább folytatta a terápiát, két hetente járt, nagyon jól érezte magát, nem fájt a háta, sőt, semmi baja nem volt összehasonlítva a barátnőivel, akik állandóan hátfájásra panaszkodtak.

Megszületett a kisbaba és vele is foglalkoztam egy kicsit, amúgy nem volt semmi különösebb baja. Fejlődve, a kicsi babán észrevettem, hogy mennyire nyugodt, kiegyensúlyozott, érdeklődő, figyelmes, mindent hamarabb megtanult, mint a saját korabeli babák, még a járást is.

Tehát a visszajelzések pozitívak ezek szerint. Ezen a témán sokat tudnánk beszélgni, lehet egy másik alkalommal.

ujratalpon.ro - Aliz bowen kezelést ad


Szerinted mindenkinek való a Bowen terápia, vagy vannak olyan személyek, akiknek nem ajánlanád?

Szerintem mindenkinek való, az apukám helyzetében nem is tudta konkrétan, hogy én mit is csinálok, csak segíteni akart rajtam, hogy gyakorolhassak, és mégis javulás következett be. "Nagyon nehéz meggyőzni a hitetlen Tamást" - ezt mondta.

Az unokatestvérem esetében ugyanez volt, azért jött, mert én hívtam és ki is jelentette, hogy ő nem hisz ilyesmiben, de ha kell, ő jön 2 hetente, mert csak így engedi meg az ideje.

Volt pozitív hozzáállású hölgy is, aki kemoterápia alatt volt és párhuzamosan Bowen terápiára is jött, mert megértette, hogy fontos a kemó mellékhatásának az enyhítése, hogy ne támadja meg annyira a szerveit. Nagyon jól érezte magát összehasonlítva a többiekkel, akikkel a kemón találkozott és beszélgetett. Meg is hízott, míg a többiek lefogytak, rosszul voltak, szenvedtek. A pozitív hozzáállás sokkal jobb, mert az ilyen emberekben megvan az, hogy "akarok menni, jól akarok lenni", érdekli őket a problémák megoldása és ezért is hamarabb következik be a javulás.

Találkoztam egy olyan férfivel, akinek a máj analízisei rosszak voltak és azt mondta, hogy ő akkor jönne, ha az életmódján nem kell változtatnia és a terápia mindent megold. Hát én erre azt mondtam, hogy én a Bowen terápiát végzem, de nem vagyok Jóisten. Van az a mondás "segíts magadon és az Isten is megsegít". Tehát akarni is kell, nem csak elvárni, hogy mások dolgozzanak helyettünk.A kezeléseknek van egy általános piaci ára. Vannak olyan személyek, akik sokallják a kezelés árát, ilyenkor mit szoktál tenni vagy javasolni az embereknek?

Magyarázzam el röviden, hogyan is zajlik egy ilyen kezelés. Az első alkalomkor megbeszéljük a lehető összes problémát visszamenőleg a gyerekkorig (gyerekbetegségek, balesetek, operációk) azért, mert a terápia (ha az ember kitart) visszamenőleg is megold minden problémát embrionális korig. Ez a terápia kiegyensúlyozza a teljes szervezetet, az embert egy egészként kezeli. Tehát egy alkalom alatt fizikai, pszichikai és érzelmi problemákra is hat. Ezért is kell tudnunk minél többet az ember problémáiról.

Pl. gyerekkoromban sokszor fordult elő a fültőmirigy-gyulladás, azt a klasszikus orvosi tudomány antibiotikumokkal kikezelte 3-5-7 nap alatt, ám azt senki sem ellenőrizte, hogy teljesen meggyógyult-e vagy sem. Ilyen esetben a terápia a szervezetet fel fogja bolygatni, előhoz egy fülfájást (a gyerekkori betegséget), ami magától el is fog múlni pár óra alatt.

A beszélgetés után megtörténik az első kezelés. A páciens hasra fekszik és a hátán végzünk 2-4 nyomást, jól megszabott helyen. Betakarjuk a pácienst és 2-5 percet hagyjuk, hogy az átadott információt (mozdulatot) feldolgozza az agya és a szervezete. A terapeuta dönti el, hogy hány ilyen nyomást végez és milyen hosszú szünetet tart annak függvényében, hogy reagál a páciens szervezete.

Megmagyarázzuk a páciensnek, hogy a terápia után még legalább 5 napig dolgozik a szervezet és ha valami rendellenességek beállnak, szóljon hogy beszélgessünk el. A következő alkalomkor mindent megbeszélünk, ami az elmúlt 7 nap alatt történt. Így, akárcsak a pszichológusok, meghallgatjuk őt, ezen kívül tanácsokat adunk a helyes életmódról, a vízfogyasztás és a mozgás fontosságáról.

Ezek után, ezt így röviden elmondva, mindenki el tudja dönteni, hogy inkább elmegy egy orvosi meghallgatásra, ami minimum 80 lej és felírnak neki egy csomó gyógyszert, melyeknek mind mellékhatásuk is van, vagy inkább kipróbálja a Bowen terápiát és még le is tud mondani egyes gyógyszerekről, mert közben megoldódnak a problémák.
Amúgy ez a terápia egyben kiegészítő jellegű, jól működik a gyógyszeres kezelések mellett is, mert segíti a szervezetet a szedett gyógyszerek mellékhatásainak semlegesítésében.

Sokszor kiadunk pénzt olyan dolgokra, melyekre tulajdonképpen nincs is szükségünk, de megvesszük, mert most éppen egy jó érzést kelt, hogy vásároltunk, és utána sírunk, hogy nincs pénzünk. Ezek meg nem oldott emocionális problémák, amit az ember próbál eltakarni, ahelyett, hogy megoldaná őket.

Visszatérve a terápia árára, ahhoz képest, hogy mennyit foglalkozol a pácienssel és milyen problémákat oldunk meg (fizikai, szervi, emocionális, pszichikai), ez a terápia szerintem elérhető áron van. De az ember dönti el, hogy elmegy és elkölti egy félórás boldogságra, vagy egy Bowen kezelésre és több napig jólérzi magát.Mit üzensz az Újra Talpon olvasóinak?

Azt üzenem, hogy ezt az interjút nem véletlenül olvasták el, és ha már tudomást szereztek e terápiáról és nem próbálták még ki, hát ne csak olvassanak róla, hanem próbálják is ki.

Az életben semmi sem véletlen, és lehet ez lesz a problémáiknak egy megoldása. Ebben a terápiában megkaphatják azt, amiben a klasszikus orvosi tudomány nem segíthet, ám nem dolgozunk az orvosok ellen. Pl. egy lábtörés esetében az orvos kell megoperálja a sérültet, de a Bowen terápia segíthet, hogy hamarabb és jobban forrjon össze a csont, és egyben csillapítja is a fájdalmat.

Hát egy kellemes és egészséges napot kívánok mindenkinek!
Aliz a Corneliu Coposu 1-3-5 szám alatt rendel, ha bármilyen kérdésed van, vagy fel szeretnéd venni vele a kapcsolatot, hívd bátran a 0766.682.305 számon.


 
TOP