Betöltés folyamatban...
2015. december 29., kedd

[Tai Chi] Sárközi Robi tapasztalatai


sárközi róbert - yuan-chi tai chi chuan kolozsvárSárközi Róbert
szoftverfejlesztő

Szabad idejében nem unatkozik, hanem fényképészettel, olvasással, kirándulással, software fejlesztéssel, a lelkiek kutatásával, tánccal, idegen nyelvek tanulásával tölti.


Íme egy kis csemegészés Robi beszámolóiból, melyek az első kolozsvári Yuan-Chi Tai Chi Chuan kezdő tanfolyamra vonatkoznak.


2016.02.15

Az utóbbi 4 hét is jól telt, sikerült elég könnyen elsajátítani a bemutatott mozgásokat. Úgy érzem elég könnyen ment, nem voltak nehézségek, még ha hiányoztam is egy-két alkalommal. Könnyen be tudtam pótolni a lemaradást.

Ugyanakkor sikerült ráérezni arra is, hogy csoportos "táncban" mire és kire kell figyelni annak érdekében, hogy együtt haladjon a tánc, egy közös áramlásban, ne pedig mindenki a saját ritmusát kövesse. Otthon teljesen más a ritmusom néha, mint csoportban. Van amikor lassúbb tempóban gyakorlom, máskor kicsivel gyorsabban, ha éppen nincs elég időm...

Fizikailag semmi különös változás nincs, nem fáj semmim, de most ez már annak is köszönhető, hogy tudom, mire figyeljek a testemben, ha mégis megerőltetem magam.

Kb. így vázolnám az utóbbi pár hetet: kezd alakulni a csoportos flow, ami nagyon vagány és egy más feelinget ad a dolognak, mint egyedül.


2015.12.23

Érdekes élmény volt számomra a tegnapi, főleg, hogy nem tudtam az utolsó hosszabb lépés-sorozatot, de mégis sikerült valamennyire követni.
Éreztem, hogy visz magával, ha elengedem magam, de egyes helyeken akartam tudni, hogy pontosan hogyan kell csinálni az egyes alakzatokat. Olyankor meg elfeledkeztem a végtagokról és meg-meg akadtam egy keveset. Azok a pillanatok lehettek holtpontok. Amikor újból elengedtem magam, akkor meg vitt újból magával a ritmusa a táncnak.

Elengedés -> ritmus -> tudni akarás -> holtpont -> elengedés -> ritmus ->... kb. így írnám le röviden.

Második próbálkozáskor pedig már könnyebben megjegyeztem egy-egy lépést, és már nem akartam annyira a részletekre figyelni...


2015.12.18

...nem maradtam le nagyon, s tudtam tartani minden órán a lépést. Fizikailag meg jól érzem magam tőle, ad egy bizonyos helyességet is a testtartásomnak, lelkileg meg segít lelassulni...


2015.11.27

Tetszik a ritmusa az oráknak, a hangulat, a nyugodtság, és tetszik az, hogy megterheli egy kicsit a testet. Igényel egy kis odafigyelést is, elengedést is, lelkileg is és fizikailag is.
Nincs semmi eddig, ami nem tetszik.

Úgy érzem, hogy reggelente, amiután elvégeztem a gyakorlatokat sokkal jobban felébredek, felfrissít és jó fizikai állapotba hoz. Az első órán éreztem egy kis fájdalmat a jobb forgómban, de most már nincs gond.

Még kell figyeljek arra, hogy mennyire hajolok be térdből, hogy ne vigyem túl a megengedett ponton.

 
TOP