Betöltés folyamatban...
2016. január 13., szerda

[Tai Chi] Orbán Ferencz tapasztalatai


Orbán Ferencz, a Tai Chiről, KolozsvárOrbán Ferencz
szoftverfejlesztő


A természet közelségét kedvelem és minden olyan eszközt, ami ezt a kapcsolatot szolgálja. Legyen az egy környezettudatos életmód, legyen az egy tánc, egy naplemente megcsodálása, egy medve tisztelete, önmagam elmélyült megismerése ... minden és mindenki, avagy az élet tisztelete. A Tai Chi is egy eszköz, mely az eféle kapcsolat(ok) ápolását szolgálja. Hogy mindezt néha ki is tudjam fejezni, művészeti ágakban igyekszem kiteljesíteni magam, mint a rajzolás, festészet, költészet, rövid próza, melyekhez kalandozásokból, utazásokból, a valós élet érzelmi világából merítem az ihletet. Amennyiben rám szeretnél találni, elárulom neked: ne keress zavaros, zsúfolt utcák árnyékában ... nem fogsz rám találni. Mert valahol kint leszek, fent a hegyen, napsütötte oldal teraszában, hűs forrás mellett egy nagy bükkfa árnyékában ;-)


2016.03.02

Én sikeresnek érzem a tegnap estét, mert a térdeim mintha maguktól igazodtak volna. Addig dőltek amíg kellett, ahhoz, hogy ne érezzem őket kellemetlenül megterhelve. Csak kellemesen megterhelve. Mert azért megterhelést éreztem rajtuk. De mindez csak a mozgás alatt tartott, mire az autóhoz értem, már nyoma sem volt.
No, de azért még nem sikerült egyensúlyból egyensúlyba billegni a tánc folyamán. Szóval úgy érzem, sikerült még egy tényezőnek a fortélyára ráérezni, aztán lassan-lassan összejön a helyes testtartás-mozgás.

Energetikai szempont: úgy gondolom jópárszor éreztem a tegnap a Jang-ba való becsúszást, s aztán visszalassúlva ... vissza a Jin-be. Meg a kezdés alkalmával a "bizsergés" néha megjelenik ... akkor, amikor a saját tempóm szerint várok ... és aztán kezdek.

2015.12.30

Én személy szerint naponta 2-3x-or elgyakorlom. Számomra így bőven elég és legszívesebben már tanulnám a következő mozdulatokat. Persze, meg is tehetném videóról, de inkább élőben óhajtom ezt megtenni. Még nem értettem meg a helyzetek jelentőségét, amire igyekszel minket beállítani gyakorlás közben.

Amire eddig ráéreztem, hogy a "gyémánt" közepében biztonságot keltő érzés volt lenni és védve éreztem magam. A szélén-elején, tükör mellett lenni (akit néznek-követnek a többiek) is tetszett, érződőtt a többiek figyelme.

Figyelem magam mozgás közben, egyelőre nem figyeltem fel semmilyen beköszöntő érzetre. A lábmozgás talán kicsit megmutatkozik a mindennapokban, mozgás közben... mintha járkálás közben jobban odafigyelnék a test stabilitására, egyensúlyba helyezésére.

2015.11.27

...úgy érzem, ráéreztem a csípőmozgásra, egy olyan mozgásra, ami folyamatossá teszi a testsúlyáthelyezést forgás közben. Így nem érződik megerőltetés a térdeken és a combizom is kevésbé van megfeszülve. Energatikai szinten egyelőre nem tapasztaltam semmit.

Fizikai szinten azt vettem észre, hogy a bal test-féltekem ügyetlenebb, nem követi pont azt a kéz, láb mozdulatot, amit az agyam elképzelne. Erre odafigyelek és korrigálom. A térdeim érzik a megterhelést, ez több, mint valsz. A sok ülés miatt ilyen, meg kell szokják az igénybevételt és leszoktatom őket az ülésről :-)

 
TOP