Betöltés folyamatban...
2016. április 24., vasárnap

Nehezen gyógyul a sebed? K vitamint rá!


Figyelem! A következőkben nem egy kellemes témáról fogsz olvasni, ha épp ennél miközben ezt olvasod, kérlek tarts szünetet!Voltál-e már olyan helyzetben, hogy gyors véralvadásra lett volna szükséged, de a sebedből mégis csak ömlött a vér és nem akart elállni?A helyzet az, hogy több mint 1 éve fogorvost váltottam. Sajnos erre rákényszerültem, mert az előző orvos nem végzett szép és alapos munkát. Ezért sorra, az összes fogtömésemet ki kellett cseréltessem. Ez nemcsak anyagilag, de időben és energiában mérve egészen megterhelő volt és még mindig az.


Mivel az állkapcsom fogai szorosan össze vannak nőve, és a szuvasodás a fogak között történik, egyszerre 2 fogat érint, az új fogorvosom azt tanácsolta, hogy a bölcsességfogaimat ki kellene húzassam, de ennek eldöntését reám bízta. Miután a szuvasodásokat elintézte, fontolgatások és latolgatások után eldöntöttem, hogy egye fene, szedje ki a bölcsességfogakat.

Az elsőn a tavaly estem túl, hát mit mondjak, 2 napig le voltam gyengülve, nem ehettem kemény ételeket, fájdalom 5-6 napig, szedtem algocalmin ampullát (fiolát), majd enyhébb fájdalomcsillapítókat.


Április 15.-én, pénteken került sor még egy bölcsességfog kihúzására. Ez sokkal könnyebben ment, mint az előző. Azzal tisztában voltam, hogy 2 napig felmosórongy leszek, fájni fog és kellemetlen lesz. Nem ehetek 2-3 napig tejterméket, tojást és kemény dolgokat. Annak ellenére, hogy ezekkel tisztában voltam, vasárnap rozskenyeret ettem és azt vettem észre, ha erősen ráharapok a fogaimra, enyhül a fájdalmam. Néha megismételtem a ráharapást, mire kedd reggelre felszakadt a sebem. Ám a vérzésem elállt. Viszont nem fájt a sebhely. Annyira nem futotta meg az eszem, hogy ne erőltessem meg az állkapcsom, és ismét kemény dolgokra haraptam. Este újra bevérzett a fogam helye.


Szerdán rendben voltam, ám csütörtökön ismét bevéreztem, szerencsére épp a fogorvoshoz mentem és sürgősségi esetként kezelt, elállította a vérzést, fertőtlenített, betömködte a sebet szintetikus ínyszövettel, gézt rá és elismételte, hogy csak lazán végezzem ügyeimet és kemény dolgokat ne egyek. Szerencsére fertőzés nem volt, ennek ellenére felírt egy antibiotikumos kezelést.

Pénteken minden rendben volt, a munkahelyen elfogyasztottam egy Snickerst. Elég kemény volt és mintha éreztem volna egy megerőltetést az állkapcsomban, de nem lett semmi gond...

Szombat hajnali négykor arra ébredek, hogy felköhögök. A mosdóban villanyt kapcsolok, kitátom a szám és a tükörbe nézek. Az álmos bódulatot egy erőteljes, kijózanodott éberség váltotta fel és egy félelem a látványtól. A szám tele volt alvadt vérrel, amúgy szerintem már azt köhögtem fel, a nyelvemen, baloldalt a fogaimon... Ijedtségemben elkezdtem öblögetni, leszedni, kaparni a lerakódást, olyan szintig, hogy megtisztítottam a szám, ám felsértettem a sebet és a vérzés ismét beindult. De elég intenzíven!

Gézdarabokat tettem a sebhelyre és cserélgettem őket, volt olyan szituáció, hogy már szinte elállt a vérzés és ahogy a gézt leszedtem, azzal ismét feltéptem a sebet... vagy az öblögetés miatt indult be újra a vérzés... Beszéltem a fogorvosommal, de ő valamilyen konferencián vett részt Bukarestben, így nem tudott fogadni, de megnyugtatott, hogy csak tamponokkal állíthatom el és ne idegeskedjek, ne erőltessem meg magam, vízzel pedig ne öblögessek többet.


Az interneten böngésztem mivel is lehetne elállítani a vérzést. Egyik javaslat az árnika volt. A feleségem kiment a patikába gézt vásárolni, és megkértem hozzon árnikát, ám nem talált. De a patikusok ajánlották a K vitamint, ezt is egy ampullában árulják, Fitomedanion néven. Ebből csöpögtettem egy gézdarabra és ráharaptam. 40 percig hagytam. A vérzésem elállt.Ez egy 10 órás szórakozás volt és egyáltalán nem kívánom senkinek.


Ezek után a saját javaslataim fogeltávolítás utáni periódusra a következők lennének:
  • nyílt sebet ne öblögess, max egyszer, majd tegyél reá gézt (enyhén harapj rá)
  • a K vitamin nagyon jó véralvasztó hatású, csepegtesd a gézre s azt úgy tedd rá a sebre (harapj rá)
  • örlőfog kihúzása után semmilyen keményre ne harapj és kíméld az állkapcsod
  • az első három napban ne fogyassz tejterméket, se tojást
  • ne erőltesd meg magad
  • ne igyál kávét
  • ne szedj vérhígítót, Aszpirint se!


Nagyon remélem nem lesz hasonló tapasztalatban részed, kívánok egy mosolygós, kellemes és üde hetet :-)


UI: és élvezd az ízeket!


 
TOP