Betöltés folyamatban...
2016. május 8., vasárnap

Kontroll vagy elengedés?


A legtöbb ember irányításra, befolyásosságra, hatalomra vágyik.
Te tisztában vagy azzal, hogy mire vágysz úgy igazán? Bevallom, régebb én is hasonlókra vágytam annak ellenére, hogy érdekelt a spiritualitás.


pszichés képességek - irányítás1970

46 évvel ezelőtt, pontosabban 1970-ben, a világ lakossága elérte a 3.63 milliárdot. A nagy hippi mozgalmat megrendítette Jimi Hendrix és Janis Joplin fiatal zenészek halála. A kultikus Black Sabbath kiadta első lemezét. Feloszlott a Beatles, ám megalakult a Queen. Március 21.-én San Francisco-ban kikiáltották az első Föld Napját. Ebben az évben hiúsult meg az Apollo 13 küldetés. Olyan híres színészek születtek, mint Uma Thurman, Rachel Weisz, Matt Damon, Ethan Hawk. Brazília futball világbajnok lett.


Ugyanezen év május 5.-én egy egyszerű indiai "családanya", Shri Mataji, mély lelki tapasztaláson ment keresztül, átélte az emberiség koronacsakrájának megnyílását, mely a sahaja jóga meditáció kezdetét jelentette. Az első európai tanítványai hippik voltak, és egy későbbi beszámolója szerint több évet tanította őket, meditált velük és dolgozott rajtuk, amíg helyreállította energiarendszerüket.

A csalódás és a döntés

Én 2002-ben ismerkedtem meg ezzel a típusú meditációval és be kell vallanom abból a célból, hogy valami spéci természetfeletti erőre vagy képességre tegyek szert. Ám csalódtam az egészben, mert erről nemcsak hogy nem esett szó, de az irányzat haladóbb tagjai még furcsán is kezelték ezen vágyakat. Annak ellenére, hogy szimpatikusnak tűnt az irányzat, elkezdtem inkább reikivel, aikidoval, wing chunnal és tai chival foglalkozni, de úgy igazán egyikbe sem merültem bele. Egy állandó nyugtalanság, feszültség és frusztráltság kísért utamon.


2005-ben úgy döntöttem lesz, ami lesz, tovább folytatom a sahaja jóga spontán meditációját és abbahagyom az összes többi lelkigyakorlatos irányzatot, de még a bulizást is. Vágyam az igazi lelki fejlődésre sokkal erősebbé vált a kapkodásnál, a habzsolásnál, az ide-oda ugrálásnál és ettől az évtől kezdve nem fogyasztottam többé alkoholt sem (leszámítva a propoliszt és 1-1 alkoholos csokit). Ez utóbbi döntésemet a környezetem nagyon furcsán kezelte :-) ám a tudatom tisztán tartása jelentős előnyt élvezett mások véleményével szemben. Végzős műszakisként a tanulásra és a meditációra helyeztem figyelmem.


Változás

Az egyik jelentős változás akkor következett be életemben, amikor meditációban megtapasztaltam az elengedést, az önmegadást. Egy olyan kegyelmi szeretetállapotot képzelj el, melyben az ego működése leáll és csakis a tiszta lélek, a tiszta tudat létezik egy kellemes örömteli állapotban. Amikor ezt már többször is átéltem, akkor kezdtem felismerni az irányítás, a kontroll hiábavalóságát, melyek az ego hatáskörébe tartoznak. Ekkor értettem meg a természetfeletti erők megszerzésének értelmetlenségét is, valamint a velük járó veszélyeket.


természetesség


A Tai Chi és az energia áramoltatása

2013-ban ismerkedtem meg Ric Lum-mal és a Yuan-Chi Tai Chi Chuan-nal, melyet immár 2015-től alapszinten oktatok.

Az utóbbi hónapokban azt tapasztaltam, hogy néhányan azért kezdik el a Tai Chi-zást, hogy "akkor most megtanulom az energiákat irányítani, a légzés kontrollálását és a koncentrációt". Tisztában vagyok azzal, hogy az ilyen jellegű nagyravágyások honnan erednek, mi a közös forrásuk. Amikor tisztázom a helyzetet, csalódást látok az emberek arcán. Ugyanazt a csalódást, melyet én is átéltem 2003-ban a meditációs programokon.


Nem vagyok felhatalmazva arra, hogy légzés-irányítást és koncentrációt tanítsak az érdeklődőknek, neked sem, és higgy nekem, nem is érzek késztetést rá. Ha úgy igazából csakis erre vágysz, akkor én nem segíthetek neked, de a pránajáma, pránanádi és a chi-kung irányzatok igen. Inkább foglalkozz ezekkel, mint a tiszta Tai Chi Chuannal.

Ám abban az esetben, ha a kellemesség, a természetesség, a hit-kegyelem, az egyensúly, a gyermeki ártatlanság és a tiszta-kellemes együttérzés vezérel, akkor segítségedre lehetek az utadon. Ez úgy a Yuan-Chi Tai Chi Chuan, mint a Sahaja Jóga meditáció ösvénye. A középúté, melyben az irányítást átveszi az elfogadás, az önmegadás. Ekkor válik a Tai Chi Chuan művészetté, egy tánccá.
Nem tudom, téged mennyire foglalkoztatott eddig ez a téma, azt sem tudom mire vágysz igazán a lelked mélyén, de ha egyszer eljön számodra az a pillanat, amikor a lelkiséggel és a spiritualitással kezdesz el foglalkozni, kérlek tartsd a fentieket szem előtt.


Egy nyugis, örömteli, kiegyensúlyozott hetet kívánok.


 
TOP